De verplichte aov, hoe zit het ook alweer?

Wacht niet af en maak je eigen plan

Het is alweer even terug, maar in het pensioenakkoord is vorig jaar besloten dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor de zzp’er komt. Nu zijn er echter weer nieuwe bezwaren gekomen. Hoe zit het en welke mogelijkheden zijn er?

Waarom is er in het Pensioenakkoord ook alweer over arbeidsongeschiktheid gesproken?

Deze vraag is door veel zzp-organisaties gesteld. Het is toch een pensioenakkoord? Er was in eerste instantie sprake van een verplichting om pensioen op te bouwen voor zzp’ers. Daar is het niet van gekomen. Wel wilden de opstellers van het akkoord iets doen aan de kwetsbaarheid van een grote groep onverzekerde zelfstandig ondernemers: dat werd een verplichte aov.

Hoe moet die er uit zien?

Er is in maart 2020 een plan gepresenteerd door de Stichting van de Arbeid. De premie hangt af van de keuze voor een korter of langer eigen risico. Vanaf een inkomen van € 20.000 bruto per jaar valt de premie ongeveer uit tussen de € 120 en € 220 euro bruto per maand. De premie is fiscaal aftrekbaar. De uitkering bedraagt maximaal € 1650 bruto per maand. Wie al een verzekering heeft lopen, of zich liever zelf verzekert, kan een vrijstelling krijgen, maar het moet dan wel gaan om een gelijkwaardige verzekering. Minister Koolmees moet nog reageren op het voorstel. Voor de uitvoering is volgens de Stichting van de Arbeid een wetswijziging nodig. Het kan dus nog even duren.

Wat is nu het bezwaar?

Volgens de Werkvereniging, een organisatie voor zzp-ers, is de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering in strijd met het Europese recht omdat het een “ongerechtvaardigde belemmering voor de vrijheid van vestiging en het vrij verrichten van diensten vormt. Ook maakt het voorstel inbreuk op de grondrechtelijke vrijheid van ondernemerschap.” De organisatie wijst er ook op dat de meerderheid van de zzp’ers helemaal niet zit te wachten op een verplichte verzekering.

Wat nu?

Wanneer de verplichte verzekering er echt komt is niet te voorspellen. Wil je in de tussentijd iets doen om je risico van arbeidsongeschiktheid af te dekken, kijk dan naar de bestaande mogelijkheden. Daarbij is het natuurlijk belangrijk om je hele financiële plaatje te bekijken: wat is het inkomen van een eventuele partner? Heb je mogelijk een buffer op de bank staan? Hoeveel risico loop je? Blijkt het in jouw situatie verstandig om je inkomen te verzekeren: je kunt een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, je aansluiten bij een broodfonds of kiezen voor vrijwillige aansluiting bij het UWV (wanneer je uit loondienst komt).

Bron: Adfiz.nl