Spring naar hoofd-inhoud

Aansprakelijkheidsverzekering

Verzekering tegen aansprakelijkheid voor alleenstaande of gezin met of zonder kinderen

Aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren online vergelijken. Vind de goedkoopste premie en de gunstigste voorwaarden. De aansprakelijkheidsverzekering kun je vervolgens direct online afsluiten tegen de laagste premie. Goed verzekerd via grote en betrouwbare Nederlandse verzekeraars.

Voor als je schade aan of bij iemand anders veroorzaakt

Een aansprakelijkheidsverzekering keert een schade uit als je per ongeluk iemand verwond of letsel toe brengt of als je per ongeluk spullen van iemand anders beschadigd. De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade als je hier volgens de wet aansprakelijk voor bent. De schade van de ander zul je moeten betalen. De verzekeraar keert deze schade dan aan de ander uit, zodat je deze niet zelf hoeft te betalen. De aansprakelijkheidsverzekering is overigens niet verplicht, maar wel verstandig.

Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken

Gegevens invullen  Klik op 'berekenen' Selecteer gunstigste verzekering, klik op 'volgende' 'Offerte' per mail of direct 'Pakket aanvragen'  Aanvullende gegevens invullen

Aanvullende informatie aansprakelijkheidsverzekering

 • De premies in de vergelijking zijn exclusief 21% assurantiebelasting
 • Altijd inzage in je klant- en verzekeringsgegevens via de digitale PolisMap en PolisMap App
 • Je hebt 14 dagen polis bedenktijd na het afsluiten van de aansprakelijkheidsverzekering om de verzekering gratis te annuleren
 • Onze vergoeding (provisie) is in de premie inbegrepen

Informatie over de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering

Een aantal belangrijke kenmerken en dekkingen voor aansprakelijkheidsverzekeringen zijn:

 • Eigen risico - Een aansprakelijkheidsverzekering heeft meestal geen (vrijwillig) eigen risico
 • Verzekerd bedrag - Het maximale bedrag dat aan schade uitgekeerd wordt kun je zelf kiezen en is tussen de € 1.000,- en € 2.500.000,-
 • Letselschade - Ook als iemand letsel oploopt waar jij aansprakelijk voor bent keert de verzekeraar deze schade tot het verzekerde bedrag uit.
 • Vriendendienst - Alle verzekeraars bieden dekking als je schade veroorzaakt als je een vriendendienst doet. Let wel op het maximum van het verzekerd bedrag. Betaalde diensten zijn niet verzekerd
 • Sport en Spel - Meestal ben je niet aansprakelijk tijden sport en spel, maar ongeveer de helft van de verzekeraars biedt dan toch een uitkering aan het slachtoffer aan
 • Oppassen - Een aantal verzekeraars heeft een "oppasclausule". Als je kind ergens gaat spelen en per ongeluk iets kapot maakt ben je meestal niet aansprakelijk, toch keren een aantal verzekeraars deze schade van iemand anders toch uit
 • Geleende spullen - Alle verzekeraars hebben een opzichtclausule voor een uitkering als geleende spullen (dus niet tegen een vergoeding) kapot gaan

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering via VerzekeringsPlaza.nl?

VerzekeringsPlaza is een professioneel online assurantiekantoor en wij werken alleen met Nederlandse verzekeraars. Bovendien zijn wij onafhankelijk en zelfstandig.

 • Premiekorting van minimaal 5% (net zoals bijvoorbeeld voor leden van de ANWB)
 • Pakketkorting voor meerdere verzekeringen in één verzekeringspakket (net zoals bijvoorbeeld Centraal Beheer en Interpolis)
 • Vergelijking van een groot aantal verzekeraars (net zoals bijvoorbeeld Independer)
 • Klantenportaal om alles online te regelen en alles is digitaal beschikbaar (net zoals bijvoorbeeld Inshared en FBTO)

 

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Voorbeelden van schades die meestal gedekt zijn op een aansprakelijkheidsverzekering

Stel dat je bij iemand op bezoek bent en je stoot per ongeluk een dure vaas om. Jij bent aansprakelijk voor het breken van de vaas. Je moet de kosten van vaas vergoeden. De aansprakelijkheidsverzekering betaald deze schade voor jou.

Uit baldadigheid bijt je hond bij het uitlaten iemand in zijn been. Deze is hierdoor gewond. Deze letselschade valt, onder bepaalde voorwaarden, ook onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering.

Als er een dakpan van je eigen woning af waait en op de auto van de buurman valt, dan is de schade aan de auto van de buurman verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering. Kijk voor de exacte dekking en uitzonderingen in de polisvoorwaarden.

Veel gestelde vragen (FAQ) aansprakelijkheidsverzekeringen

Een veel gekozen verzekerd bedrag is € 1.250.000,-. Dit is voor de meeste situaties voldoende. Voor de zekerheid en voor een iets hogere premie kun je € 2.500.000,- overwegen.

Je kunt meestal kiezen uit de volgende verzekerde beragen:

 • € 1.000.000,-
 • € 1.250.000,- (advies minimaal)
 • € 2.000.000,-
 • € 2.500.000,- (meest gekozen)

De premie is tussen de € 2,50 en ongeveer € 7,50 per maand inclusief kosten, assurantiebelasting en provisie. De premie hangt onder andere af van je gezinssituatie, zoals alleenstaande of gezin met of zonder kinderen, en het verzekerde bedrag. Het verzekerde bedrag is € 1.000.000,- tot € 2.500.000,-. De premie kun je per maand, kwartaal, halfjaar of per jaar betalen.

Klik in de vergelijking op 'info' achter de gewenste verzekering. De aanvullene informatie wordt in een nieuw venster geopend. Hier vind je de polisvoorwaarden, de verzekeringskaart, de produktinformatie en de clausules die van toepassing zijn. Sluit dit venster af om terug te gaan naar de vergelijking van de aansprakelijkheidsverzekeringen.

Bij een aantal aansprakelijkheidsverzekeringen is het mogelijk om aanvullend een dekking voor een verhaalservice mee te verzekeren. De verhaalservice helpt bij het verhalen van een schade op iemand anders die bij jou schade heeft veroorzaakt. Je kunt ook overwegen om apart een uitgebreidere rechtsbijstandsverzekering af te sluiten.

Meestal is de schade die een huisdier aan iemand anders veroorzaakt ook verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering. Schade die je huisdier aan je spullen van jouzelf veroorzaakt zijn niet verzekerd. De schade is mogelijk verzekerd op een inboedelverzekering. Bekijk de polisvoorwaarden om te controleren wat er verzekerd is op de aansprakelijkheidsverzekering.

Nee, iedere verzekeraar heeft andere voorwaarden. Controleer in de verzekeringskaart en/of de polisvoorwaarden altijd naar de dekkingen die jij belangrijk vind. Denk bijvoorbeeld aan aansprakelijkheid door geleende of uitgeleende spullen of schade bij het uitvoeren van een vriendendienst.

Nee, een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Voor een auto of motor is een aansprakelijkheidsverzekering wel verplicht. Omdat je aansprakelijk gesteld kunt worden voor een grote schade en de premie relatief laag is (vanaf ongeveer € 2,50 per maand) heeft bijna iedereen wel een aansprakelijkheidsverzekering.